Girişim Dersleri 5

 
  Merhaba, umarım iyisinizdir.
Derslere devam edelim.
  Bu dersimizin konusunu "kendi işinin patronu olmak" seçtim.
Kulağa bile hoş geliyor değil mi?
 Bu kulağa hoş gelen sözü benden çokça duyacaksınız, hiç merak etmeyin.

 Kendi işinin patronu olmak için öncelikle ön hazırlıklarımızı tamamlamış olmamız gerekir.
 Yanlış anlaşılmasın. Paramız olması lazım demiyorum. Dağdaki bir çoban da neticede kendi işinin patronudur. Bunu kesinlikle espiri olsun diye yazmadım. Biz kendi işinin patronu olmayı biraz farklı, biraz yanlış anlıyoruz. Daha doğrusu patron olmayı yanlış anlıyoruz.
 Dağdaki çobanı ele alalım. Ne mutlu bir patrondur o... giderleri neredeyse sıfırdır. Ne kira, ne dükkan giderleri...Eleman olarak bir köpeği vardırki, karın tokluğuna çalışır. Ne SSK, ne bir maaş ister. Elinin altındaki sermayesini zaten Allah doyurur. Düşmanı bellidir, gelirken haber verir. Mutluluktan kaval çalmasın, ne yapsın adam...İşinin patronudur.
  Ne zaman ne yapacağına o karar verir. Kazancıda, zararıda onu bağlar. Mallarına itina gösterdikten sonra Allah'ın izni ile kafası rahattır...Vergisi yok, ıvırı yok, zıvırı yok.


 Şimdi gelelim şehirdeki bir girişimci patron olmak istesin. Kendi işinin patronu olmak için hangi aşamalardan geçmesi lazım. Kısaca bir değinelim.
  Öncelikle hangi işi yapmak istediğine karar verecek. Sonra bu iş için resmi işlemleri başlatacak. Ofis veya bir dükkan kiralayacak.
Bağ-kurunu başlatacak. Şehrinde bulunan esnaf odalarının kendisine uygun düşen kısmına üyelik yaptıracak. Vergi ödemeleri için maliye işlemlerini başlatacak. Yazar kasa alacak. Muhasebeci ayarlayacak. Banka hesabı, noter vs. imza sürküleri falan.Tüm bu işlemleri halledecek. Daha sonra yapmak istediği işle ilgili izinler vs. gerekiyorsa alacak. Gıda işi ise, gerekli bakanlıkların şehirlerdeki müdürlüklerinden, el emeği, ustalık isteyen işlerse, sahip olduğu belgeleri veya sertifikaları onaylatarak gerekli kurumlardan izin alacak.

 Satıcılık en kolay iş gibi görünsede onunda izinlere tabii prosedürü var.
İşte, daha neler neler.
 Bir ekmek teknesi kolay kurulmuyor.
Farkındamısınız bilemiyorum ama daha dükkanın içine giremedik. Bir dahaki sefere inşallah dükkana gireriz...hoşçakalın.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kişisel Bir Hayat Planı