Ayşe Hanım ne yapsın 1

 

  Merhaba
Girişim Derslerimizde Ayşe Hanım'dan bahsetmiştik.Hatırladınız mı? Hani 1 numaralı fikrin sahibi olan Ayşe Hanım için size önerilerim olacağını söylemiştim.
(Durum neydi kısaca hatırlayalım; Ayşe Hanım lokanta açması için kendisine ısrar edenlere böyle birşeyi istemediğini ve evinde yemek yapmaktan mutlu olduğunu belirtmişti. )
Önerilerime gelince, böyle zor işlerle, dükkan vs. gibi uğraşmak yerine Ayşe Hanım'a yollar açalım.

Eğer yemek yapmaktan çok hoşlanıyorsa ve bu becerisini az da olsa bir gelire dönüştürmek istiyorsa (ki bunu kendisinin istemesi çok önemlidir, başkasının ipiyle kuyuya inilmez) o zaman şunları yapabilir.( Bu önerilerime tamamen şahsî gözlemlerim sonucu ulaşmış bulunuyorum. Yani kimsenin ipiyle kuyuya inmedim:)
♥Ayşe Hanım şehirde yaşayan bir kişi ise etrafında çok sayıda çalışan hanım vardır. Çalışan hanımlar için haftada bir gün yemeklerini hazırlayabilir. Bunu nasıl yapar, apartmanından başlar düşünmeye. Çalışan hanımlarla bir kahve içimi vakitte konuşarak onlara, haftanın istedikleri bir günü kendileri için yemek yapabileceğini söyler. Özel yaptığı birkaç şeyin adını zikreder. Sonra onlara düşünmeleri için süre verir. (Asla cevabı orada vermelerini istemez.) Menüsü özel olmalıdır dedim. Mantı mesela, özel midir?
Artık heryerde bulunabiliyor. Evet tadı kesinlikle ev mantısı gibi değil, ama sûnî tatlara alıştığımız için bununla ilgilenen çok değil sanırım. Daha özel bir menümüz olmalı. Bakın zor demiyorum. Çalışan bir hanım için dumanı üstünde tereyağlı bir çorba, özenle yapılmış bir biber dolması, biraz haydarî süper bir akşam yemeğidir. Buna benzer bir kaç çeşit menü hazırlayıp bunu yapabileceğine onları ikna edebilirsek haftalık 1 hanımla bu şekilde anlaşsak, malzemeler dahil 20-30 lira talep etsek inanın haftalık 10-15 lira kârdan, aylık 50-60 lira elimize para geçer. Bu sadece tek anlaşmalık hesap. İşin sırrı; malzemeleri ve miktarı abartmamak ve porsiyon misali yemek çıkartmaktır. Bahsettiğim yemekleri yapmak Ayşe Hanım gibi becerikli bir hanım için 1 saattir.
Ör: mercimek çorbası,
Biber dolması,
Haydari
Malzemelerin tutarı şehirden şehire ufak tefek farklılık gösterse de, (4kişi için hazırlarsak) bu menü için kullanacağınız malzeme 10 lira civarında olur. Ki bunun çoğunluğu evinizde vardır. Yani extra bir tuz, bir salça vs. para vermezsiniz.
Dediğim gibi anlaşabilmenize bağlı.
♥Pazar günleri için poğaça, börek vs. hazırlayabilirsiniz. Zaten kendinize yaptığınız bir kahvaltı keyfiniz varsa ölçüyü fazladan yaptığınızda bir tepsi fazladan çıkarır, komşunuza bunun tanesini 40 kuruştan verebilirsiniz. Aylık 20 lira kazanırsınız. Aylık 20 lirayı az görenlerden misiniz?
Bir girişimci şunu bilmelidir, bu sırf kâr olan bir paraysa sakın küçük görmeyin. Sizin bir aylık su faturanız veya ekmek gideriniz veya çocuğunuzun harçlığı, almak istediğiniz bir kazaktır 20 lira. Ama ben yine de 20 lira için bunlarla uğraşamam derseniz o zaman farklı önerilerime bakacağız...Şunu da bilmenizi istiyorum, beğenmediğimiz 20 lirayı gerçekten kazanamayarak ay geçiren o kadar çok dükkan var ki..."nasıl olur" demeyin. İnanın oluyor...
İlerleyen paylaşımlarda bu durumları konuşacağız inşallah.

♥ Ayşe Hanım başka ne yapabilir;
Tanıdığı çalışan yada çalışmayan fark etmez, hanımlar için özel gün hazırlığına gidebilir. Şöyleki; diyelim Zehra hanımın altın günü var. Ayşe Hanım bir gün önce Zehra Hanıma gidip onun evinde, onun malzemeleriyle Zehra Hanımın pasta börek vs. gün hazırlıklarını yapabilir. Bunu 20 lira karşılığında yapacağını duyursun ve saat belirlesin. Mesela (bütün gününü orada harcamamak için) "saat 14.00-17.00 arası gelirim" demelidir. Ben bu şekilde bana yardımcı olan birine 20 lirayı seve seve verirdim:) Biliyorsunuz bazen sırf bu günler için eve yardımcı çağırılır, 80-100 lira arası para verilir. Gün sonunda evin nasıl kirlendiğini gördüğünüzde ise sanki hazırlığınız boşa gitmiş gibi olur. Duyduğunuz pişmanlıkla "neyse canım, dibim köşem temizlendi " diye kendinizi teselli edersiniz. Bunun yerine evimizi kendimiz temizlerken Ayşe Hanım bize yardımcı olsa, bizde işimizi 20 liraya halletsek, yardımcıyı gerçekten gerektiğinde çağırsak, camlarımızı,halılarımızı silemediğimizde falan olmaz mı?
Bazılarınızın "olmaz" dediğini duyar gibiyim...Ama olsun. Ben çaktırmadan Ayşe Hanımın reklamını yapıyorum. Ayşe Hanım bu işi haftada bir gün yapsa, aylık eline 80-100 arası bir para geçer. Haftada 2 gün yapsa 160-200lira...
İstediği yere gider. Özgürlüğü kendi ellerindedir. Sadece haftada bir-iki gün 3'er saat...İyi bir planlama ve biraz cesaret. Ayşe Hanım aylık 200 lira kazanan bir hanımefendi olabilir.
Buda yine sırf kâr olan bir paradır. O kadar çok potansiyeli olan bir iştir ki...sakın küçük görmeyin.
Devam edeceğim inşallah.
Hoşçakalın.

Yorumlar

  1. Kosgeb'in verdiği girişimci eğitimini kesinlikle kendisine tavsiye ediyorum
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim Nilay Hanım.
    Hoşgeldiniz sayfama.
    Fikrinizi belirtmenizden memnuniyet duydum.
    Ayşe Hanım için fikrinizi esas alarak bir yazı oluşturacağım inşallah.
    Hoşçakalın.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder


Fikrinizi belirtmenizden mutluluk duyarım.
Yazacağınız her şey benbir için çok önemli ve kıymetli.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kişisel Bir Hayat Planı

Döner misin bana?