Ayşe Hanım ne yapsın 2


   Merhaba,
 Bugün çok yoğun bir gün geçirdim. İki çocuğum yanımdaydı ve bir toplantıya katıldım. Eve koşuşturarak geldim, yemek yaparken tıpkı bir jet gibiydim:) Anlayacağınız yorgunum. Ama bugün tamamlamam gereken işler henüz bitmedi. Bunlardan biride Ayşe Hanım'ın durumu.
 Hatırlıyorsunuzdur, Ayşe Hanım bizim girişimci adayımız. Kendileri çevresinde çok hamarat bilinen bir hanım. Bugün farklı bir strateji geliştirelim, olur mu?

  Ayşe Hanım çok pratik ve düzenli bir hanım. Kendince azda olsa bir gelir elde etmek istiyor. Büyük bir apartmanda oturuyor. Tamı tamına 14 daire var apartmanda. Bu apartmanda 5-6 evde çalışan hanımlar var. Ayşe Hanım'da bir çoğunu tanıyor. Bu hanımlar Ayşe Hanım'a hep dert yanarlar. Ev işleri, çamaşır, yemek, bulaşık, temizlik, bunları istedikleri gibi yetiştiremediklerinden dem vurur, kendisine evde olduğu için şanslı olduğunu sık sık hatırlatırlar. Ama Ayşe Hanım'da komşuları gibi düzenli bir geliri olmasını istemektedir. Uzun süre düşünür durur. İş kurmak gerçekten kolay değildir. Dükkan açmak zaten ona göre değildir. Bu saatten sonra da ne diploması vardır ne de tecrübesi.
 Ne yapabilir? Evinde bir şeyler yapmak istemektedir ama ne?
Birden çalışan hanım komşularının en çok dert yandığı konu aklına gelir?
Acaba nedir?
Evet bazılarınızın tahmin ettiği gibi "ütü"dür...
 Gerçekten bazı hanımlar için ütü kabus gibidir.
Ayşe Hanım bu konuda neler yapabileceğini düşünmeye başlar. İnternetten ütü ile ilgili konuları biraz okumaya çalışır. Bir çok ütü evinin var olduğunu görür, bu kuruluşlar profesyonel hizmet vermektedirler. Acaba ben bunu evde yapamaz mıyım? diye düşünür.
 Dükkan açanların avantajı çok kişiye ulaşabilmeleri olsa da dezavantajları ve riskleri çoktur diye düşünür. Başta dükkan kiraları, sonra personel giderleri, teslimat yapmak için kullanılacak araç, bunun yakıtı, ütü yaparken kullanılacak elektrik vs. vergi, bağkur, iletişim, poşetleme gibi bir çok kalemde giderleri vardır. Ayşe Hanım'ın gözü korkar. Ama evde bir şeyler yapmak için araştırmaya devam eder. Çok pahalı olmayan özel bir buhar kazanlı ütü alsa, birde elektrik faturasının hakkından gelebilse bu iş ona yapılabilir derecede mantıklı gelir.
Ne yapması gerektiğini not eder.
Bazı kaynaklardan "profesyonel ütü nasıl yapılır"ı arattırır. Hem okur hem izler. Kafasında bir şeyler şekillenmiştir. Ertesi gün yine bu konuyu düşünür. Apartmanındaki hanımlarla konuşmaya karar verir.
Bu arada kendisini test eder. Bir gömleği, bir pantolonu,bir ceketi ne kadar zamanda ütülediğini hesap eder, saat tutar. Bunları not eder. Emeğinin karşılığını hesap etmeye çalışır. Üstüne tahmini elektrik parasını da koyar. Ve;
*pantolon:1 tl
*gömlek:1 tl
*ceket:2 tl
*etek:1tl
*tek üst penyeler 50-75 kuruş vs.gibi fiyat belirler.
Günde 20 parça ütü yapsa, arada fire günlerle beraber bu rakam 300-400 lira kazanç eder.
 Bundan elektriği ve ütü taksitini düşersek rahat 200-250 lira para kendisine kalır. Bunu düşününce bir an önce komşuları ile konuşmak için harekete geçer. Birgün akşam birkaçını çaya çağırır. Ve orada biraz sohbet ettikten sonra böyle bir düşüncesi olduğunu söyler. Bir komşusu çok sevinir, çünkü o zaten ütülerini dışarıda yaptırıyor ve hatırı sayılır paralar veriyordur. Birde teslimat sıkıntıları yaşıyordur. Bu durumdan çok memnun olacağını dile getirir. Diğer bir komşusu ona yardımcı olamayacağını, taksitlerinin ve giderlerinin çok olduğunu söyleyince Ayşe Hanım ona rahat olması gerektiğini söyler. Sende çevrene söylersin diye onu ve kendisini ezmeden konuyu tatlıya bağlar. Diğer komşu ise gerektiğinde, sıkıştığında mutlaka yardım isteyeceğini söyler.
Tüm bunlarAyşe Hanım açısından oldukça güzel gelişmelerdir .
Veeee Ayşe Hanım o hafta sonu ilk parça ütülerini alır. Tam 2 komşusundan 24 parça ütü alır. 25 lira para kazanır. Toplamda 2 saati gitmemiştir. Ütülerini gece saatlerinde elektrik ucuz olduğu için gece yapmıştır.
 Ayşe Hanım'ın aldığı ütüler ilk ay haftada ortalama 50 parçayı bulur.
 Çalışan hanımlar için çok büyük kolaylık olmuş ikinci ay Ayşe Hanım'ın kapısını daha sık çalmaya başlamışlardır.
Ayşe Hanım'da evlerine teslim etmeye ve sevdikleri kokuları spreyinde bulundurmaya kadar birçok konuda özenli ve hassas davranmış, işini güzel yapmış, komşuları da bundan çok memnun olmuşlardır.
*********************
 Ayşe Hanım ne yapsın? devam edecek inşallah.
 Hoşçakalın.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kişisel Bir Hayat Planı

Döner misin bana?